12 februarie 2008

În dubă

Când cineva râde pe seama temei lui de spaţii închise, Fabian nu ştie de glumă. De când s-a îmbolnăvit a început să evite oamenii şi încetul cu încetul a devenit mizantrop.

Totul a pornit de la o întâmplare banală, într-un miez de noapte. Pe-atunci era o fire deschisă, veselă, sociabilă. În plină rebeliune, obişnuia să se furişeze noaptea, fără să-l audă părinţii, şi să coboare la parter, unde locuia cel mai bun prieten al său. Se căţăra pe geam în camera prietenului şi cât era noaptea de lungă ascultau Pink Floyd şi fumau ca turcii. În noaptea cu pricina au rămas fără ţigări. Nu departe de bloc era un magazin deschis nonstop. Strada era pustie şi slab luminată. Pe la jumătatea drumului a trecut pe lângă ei o maşină de poliţie. Şi-au spus că nu trebuie să se sperie, doar nu făcuseră nimic rău. Maşina a trecut mai departe, fără viteză, iar ei şi-au văzut de drum.

La întoarcere duba a trecut din nou, iar de data aceasta a oprit. Era un Aro vechi şi ruginit. Un poliţist s-a dat jos şi le-a cerut actele de identitate. Fabian, căruia începuse să-i bată inima, a scornit cea mai jalnică minciună din viaţa lui. „N-am buletin”, a spus el, „mi-l fac peste două săptămâni”. Când a auzit gogomănia, poliţistul l-a luat la pumni. „Urcă în dubă nenorocitule, te duc la secţie, să vedem dacă ai buletin sau nu”. Intrat în panică, Fabian a început să se zbată şi s-a prins cu mâinile de capota maşinii, încercând zadarnic să se opună. Până la urmă l-au băgat în dubă, iar prietenul său, mai înţelept, a intrat de bună voie.

După nici zece metri parcurşi maşina s-a stricat în mod miraculos. Cei doi poliţişti au început să înjure cu năduf, lovind din când în când cu picioarele tabla dură şi strigându-le celor doi ce grozăvii îi aşteaptă la secţie. După trei ore de reparaţii şi înjurături a pornit maşina. Între timp, din cauza presiunii, Fabian s-a urinat în roata de rezervă, care trona între cele două banchete pe care stăteau de obicei răufăcătorii, până când din acesta au început să se audă clipoceli. La cinci dimineaţa, fără chef de răzbunare sau de aplicare a legii, poliţiştii le-au dat drumul.

0 comentarii: