31 ianuarie 2008

Gus Fraba!

Bună ziua Emilian,

După o zi de muncă sau de joacă, atunci când luaţi o pauză, dacă vă simţiţi stresat(ă) sau dacă aveţi vreo problemă, ce-aţi spune de câteva momente de relaxare?

- Cum să faceţi faţă dorinţei de a fuma (sfatul numărul 4)

Aţi observat că tema de astăzi este relaxarea... Începeţi prin a vă aşeza într-o poziţie confortabilă, într-un loc în care nu veţi fi deranjat(ă) pentru câteva minute...

Respiraţi încet şi adânc; inspiraţi… menţineţi… respiraţi… Expiraţi normal, nu forţaţi; aerul părăseşte plămânii mai întâi într-un ritm rapid, apoi din ce in ce mai lent. Când plămânii s-au golit aproape complet, suflaţi aerul rămas, apoi inspiraţi din nou.
Respiraţi în acest fel de mai multe ori (inspiraţi, menţineţi, expiraţi), pronunţând în gând un cuvânt plăcut, în timp ce expiraţi, cum ar fi „calm”, „răcoare”, „linişte”, „senin”... sau imaginându-vă o situaţie plăcută şi calmă (o plimbare la malul mării etc.) sau tonică (sportul dumneavoastră preferat etc.).
Dacă pronunţaţi cuvântul în gând sau dacă vă gândiţi la o situaţie de acest tip, lucrurile vor părea mai uşoare.

Pentru început, faceţi acest exerciţiu de respiraţie într-un loc liniştit, aşezaţi-vă confortabil, cu ochii închişi.
Apoi, treptat, veţi putea să-l faceţi în situaţii mai agitate, mai puţin confortabile şi cu ochii deschişi.

Puteţi folosi această tehnică de fiecare dată când simţiţi dorinţa de a fuma sau în orice situaţie stresantă. Este o armă foarte eficace.

Destindere plăcută.

0 comentarii: